Klassisk juleand
med det hele

Opskrift til 4 personer:

  • 1 fritgående and, ca. 3 kg
  • 1 lille pose svesker uden sten
  • 3 friske, syrlige æbler
  • 25 g smør
  • 4 dl vand
  • Groft salt og peber

Brunede kartofler:

  • 1 kg små faste kartofler
  • 4-5 spsk sukker
  • 50 g smør

Andesovs:

  • 6 dl stegesky og andebouillon
  • ½ dl portvin
  • Hvedemel til jævning
  • Salt og peber
  • 1-2 spsk ribsgelé fra DEN GAMLE FABRIK
  • 1-2 spsk balsamico
  • Kulør

Æbler med gelé:

  • 4 æbler (gerne Cox Orange, da de ikke koger ud)
  • 4 dl vand
  • 1 dl sukker
  • 1 tsk vanillesukker
  • Ribsgelé fra DEN GAMLE FABRIK

Beauvais Herregårds Rødkål

Rens anden for indmad, skyl den godt og dup den tør med køkkenrulle. Gnid med salt og peber (både ind- og udvendigt). Fyld den med svesker og æblebåde og luk med en kødnål.

Pensl anden med smeltet smør og læg den i bradepanden. Sæt anden i ovnen ved 125 grader i 1 time. Hæld fedtet fra, kom vand i bunden af bradepanden og sæt anden tilbage i ovnen i 3½ - 4 timer. Anden er stegt, når låret løsner sig let, eller når et prik med en stegegaffel i låret giver klar saft. Anden parteres inden den serveres. Denne del af arbejdet kan du med fordel gøre dagen før.

Skær halsen i mindre stykker. Brun hals, vingespidser og grøntsager i lidt af andefedtet, kom koldt vand ved, krydr med salt og peber og lad det koge ca. 1 time. Skum for fedt og si andebouillonen.

Hæld skyen fra anden, skum for fedt, si den og hæld den over i en gryde sammen med andebouillonen. Lad den koge godt igennem og tilsæt vin. Kog op og jævn evt. med en meljævning. Smag til med salt, peber og ribsgelé fra DEN GAMLE FABRIK. Kom evt. en lille smule balsamico i for at balancere smagen, og juster farven med kulør.

Kog kartoflerne i ca. 12 minutter og pil dem. Smelt sukkeret på en pande til det er lysebrunt og småsyder - hav tålmodighed og lad være med at røre i det. Tilsæt smør og lad det bruse af med den varme sukkermasse. Hæld kartoflerne i og varm dem op ved middelsvag varme – det skal boble let omkring kartoflerne. Vend forsigtigt kartoflerne rundt så de bliver pænt lysebrune over det hele.

Skræl æblerne, fjern kernehuset og halver dem. Bring sukkerlagen bestående af vand, sukker og vanillesukker i kog. Tilsæt æblerne, kog dem ved svag varme og uden låg i ca. 5 min og lad dem derefter afkøle i lagen, eventuelt i køleskabet. Inden servering fyldes de halve æbler med en pæn teskefuld ribsgelé fra DEN GAMLE FABRIK.

Tips: Lun Beauvais Herregårds Rødkål, den syrlige og søde rødkål, giver et dejligt modspil til den fede julemad.

SUNSWEET SVESKER

#